HAKKIMIZDA
Utku Keman Atölyesi; tam olarak hangi konuyu, ne kadar yoğunlukta çalışmanız gerektiğine dair size net bir yol haritası sunan ve adım adım ilerleyen bir keman öğrenme sistemidir. Keman çalmayı isterseniz en baştan, isterseniz daha ileri seviyelerde, kafanız karışmadan ve gereksiz enerji sarf etmeden öğreneceksiniz. Hatta geçmişte keman çaldıysanız ve ara verdiyseniz, eskisine göre çok daha büyük bir zevkle keman çalışacağınızı size garanti ediyorum.
Son bir yıldan beri çevrimiçi öğrencilerimin öğrenme deneyimlerini daha kaliteli bir noktaya ulaştırmak için çabalıyorum. Bunun için gece gündüz içerik ürettim, literatür taramaları yaptım, yüzlerce metot inceledim, sayfalar dolusu nota yazdım. Sadece alt yapıların aranjmanı için aylarca stüdyomda mesai yaptım, saatler süren çekimlerin ardından günler süren video kurgularını düzenledim. Sonuç itibariyle ortaya dört farklı seviye olarak ürettiğim bu sistem çıktı. Özellikle 1A Başlangıç ve 1B Orta Seviye Hazırlık kurslarını test etme şansı bulduğum 50'nin üstünde öğrencim oldu. Bu öğrencilerdeki ilerleme hızının ve kendilerinden gelen olumlu geri bildirimlerin çok yüksek düzeyde olduğunu tüm samimiyetimle söylemeliyim. Tam da hedeflediğim gibi kemana dair motivasyonlarının önceden kullanmakta olduğum sistemlere göre fazlasıyla geliştiğini gözlemledim. Bu durum bana ayrı bir enerji verdi ve metodumun başlangıç seviyelerine ek olarak 2A ve 2B Orta Seviye'lerini de ekledim. (Ders çekimleri kurgulandıktan sonra yayında olacaklar:))
Özetle keman öğrenmeyi daha hızlı, daha kolay ve inanılmaz derecede eğlenceli hale getiren bu sistemin, kemanı size bir kez daha sevdireceğine inanıyorum. Sıkıcı ve uzun süren yay egzersizlerini, yorucu etüdleri ve sinir bozucu dizi çalışmalarını hiçbir öğrencimin sevdiğini görmedim. (Ben de sevmezdim:)) Ancak gelişiminiz açısından oldukça gerekli olan tüm bu çalışmaları çok pratik ve keyifli hale getirdiğim kurs programlarını incelediğinizde ve ücretsiz dersleri deneyimlediğinizde şunu hissedeceksiniz:
“Ben müzik yapıyorum!”
Ayrıca sizinle tüm samimiyetimle paylaşmak istediğim bir başka önemli konu daha var:
Benim için bir öğrenciye keman öğretmek ileri düzey bir eser çalmaktan bile çok daha zor :)
Çünkü her insanın farklı bir boyun, omuz ve el-parmak yapısı var. Her bireyin yaşına göre farklı bir algılayış dinamiği, yeteneği, kapasitesi, çalışma istikrarı, hedefleri ve beklentileri var. Bu bilinçle 15 yıllık öğretmenlik hayatımda keman eğitimine daima pedagojik olarak yaklaştım. Çocuklarla çalışırken de yetişkinlerle çalışırken de bu durum böyleydi. Öğreteceğim konuları daima elimden geldiğince öz ve basit olarak ele aldım. Her seferinde çalışmaları daha eğlenceli kılmaya gayret ettim. Özellikle öğrenci motivasyonunu geliştirmeye çalışırken bu beni her seferinde çok zorladı. Çünkü her bir öğrenci, benim için ayrı bir bakış açısı edinmem gereken bir nevi okul demekti. Her bir öğrenci profilinde karşılaşılan ortak güçlükler ve sorunlar ise beni bu sistemi üretmeye sevk etti. Kolay, anlaşılır ve ulaşılabilir bir keman eğitim setine!
Bu noktada kemana dair yaklaşık 20 yıllık deneyimimi, çalıştığım tüm değerli hocalarımdan öğrendiğim yüzlerce temel bilgiyi, ustalık sınıflarına katıldığım keman virtüözlerinden edindiğim ipuçlarını-pratik bilgileri tek bir öğretim yönteminde birleştirmem gerekiyordu. Bunu bir sistem olarak oluştururken en önemli kısım ise oluşturduğum içeriğin sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesiydi.
Yıllardır bana keman dersleriyle ilgili sorulan sorulardan yola çıkarak, farklı düzeydeki öğrencilerin keman derslerinden beklentilerini genel olarak şöyle sıralayabilirim:
- İyi bir kemancı olmak istiyorum, ama pratik yapmak için fazla zamanım yok. İşim, okulum, derslerim veya sosyal bir hayatım var. Saatlerce keman çalışmam mümkün değil, nasıl yol alabilirim?
- Keman çalmak için sağlam bir temel oluşturmak, ileri seviye eserler seslendirmek, düzgün bir yorumlama becerisine sahip olmak nasıl mümkün oluyor?
- Sadece dümdüz nota çalmaktan ibaret olan bi keman metodu takip ediyorum. Ve tüm çalışmalar bana anlamsız geliyor. Daha hızlı ilerlemem için net bir plan yok mu, mesela vibrato yapmak için?
- Bana göre kemandan çıkardığım sesler gayet güzel ama arkadaşlarım ve ailem aynı fikirde değiller. Doğru şekilde çalabildiğimi nasıl anlarım?
Bu sorulardan bir tanesini kendiniz için sorduysanız, bu kursun size ne kadar uygun olduğunu anlamak için sadece denemeye ihtiyacınız var... Ayrıca onlarca keman eğitimcisi arkadaşımın ve bir çoğu keman profesörü olan hocalarımın da övgüyle onayladığı bu çevrimiçi atölye sistemi her geçen gün güncellenmeye ve genişlemeye devam edecek. Eğer kanıtlanmış olan bu eğitim programına katılmaya hazırsanız sizi bekleyen sağlam bir yol haritanız var. Yorumlarınızı okumak için sabırsızlanıyorum :)
Utku Barış Andaç
Keman Sanatçısı & Eğitmen & Aranjör & Orkestra Şefi
Keman çalışmalarına 2001 yılında Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladı, 2009’da Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Aynı sene yüksek lisans programına devam etti ve keman çalışmalarını tüm süreçte Prof.Cemalettin Göbelez ve bir süre Prof.Çiğdem İyicil ile sürdürdü. Lukas David, Esen Kıvrak, Atilla Aldemir ve Prof.Ildigo Moog'un atölye ve ustalık sınıfı çalışmalarında yer aldı.
Bu süreçte bir çok orkestrada baş keman olarak görev aldı ve farklı müzik türlerine de yönelim göstererek çeşitli etnik, rock ve pop gruplarıyla sayısız konser verdi. Bir süre Marmara Üniversitesi'nde ve Kocaeli Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Çeşitli formlarda yaylı sazlar için besteleri ve düzenlemeleri olan Andaç; orkestraların haricinde, 2009-2017 yılları arasında Anadolu Quartet üyesi olarak yurt içi ve yurt dışında konserler verdi. Türkiye'nin yanı sıra Benelüks ülkelerinde de yayınlanan canlı bir konser albümüne imza atarak Anadolu müziğinin yurt dışında da tanınmasına katkı sağladı. Ayrıca kardeş ülke Azerbaycan'ın kuruluşunun 100. yılına atfen piyanist ve aranjör Ozan Sarıboğa ile birlikte 2018 yılında Azerbaijan Love Songs isimli keman & piyano albüm projesini yayınladı.
Andaç, halen çeşitli popüler müzik sanatçılarına sahnede ve albüm kayıtlarında eşlik etmekte, düzenlemelerini ve kayıtlarını yönetmektedir. Klasik müziğin kitlelerce tanınması ve sevilmesi adına, popüler eserlerin keman versiyonlarını kendi yaptığı yaylı düzenlemeleri ve rock/elektronik alt yapılar eşliğinde dinleyiciyle buluşturmaya karar veren Andaç'ın buna dair ilk profesyonel çalışmaları, Avrupa Müzik'ten yayınlanan maNga - Bir Kadın Çizeceksin & Toccata, Teoman - Paramparça, Gençlik Marşı & Türk Marşı, Resimdeki Göz Yaşları & Ay Işığı ve Şebnem Ferah - Sil Baştan & Prelüd eserlerinin keman versiyonları oldu.