Whatsapp Destek

Piyano



    Piyano dersi, konservatuar, güzel sanatlar liseleri gibi yaygın eğitim veren tüm müzik okullarında genellikle zorunlu derstir. Bunun başlıca nedenleri arasında bir çok temel konu var. Ses üretiminin tuşlu çalgılarda daha kolay olması, iki el koordinasyonun ve parmakların gelişimi, perde/aralık anlayışının-duyumunun kolay pekiştirilebilir olması, çok geniş bir ses aralığının tek bir klavyede toplanmış olması, hem eşlik hem de solo bir çalgı olması vb... 

    Ancak kaliteli ses/ton/tını ya da sonarite üretiminin daha zor olduğu yaylı ve nefesli çalgılardaki (özellikle perdesiz enstrümanlardaki) eğitim sürecinde; bir yandan teknik duruş-tutuş, bir yandan da ses üretimiyle ilgilenirken aynı zamanda entonasyon konusuna odaklanmak öğrenciler için epey zor olabiliyor. Entonasyon gelişiminin teknikle kısmen ilgisi vardır ancak çok büyük bir kısmı kulakla yani duyumla ilgilidir. Aralıkları ve ses yüksekliklerini doğru ayırt edebilme becerisi, özellikle keman gibi zorlu bir çalgıyı çalmak isteyen her öğrenci için çok önemlidir. Dolayısıyla hem “doğru” sesleri, hem notaları, hem aralık ilişkilerini, hem de piyano klavyesini tanımak sizin için çok faydalı olacaktır. 

    Öncelikle kemandaki akordunuzu doğru yapabilmek için tanımanız gereken nota şifrelerini ve dizilimi biliyor olmalısınız. Zaman içerisinde yarım ve tam perde kavramını öğrendiğinizde kemandaki perde yapılandırmasını, hiç piyano tuşlarıyla/sesleriyle çalışma yapmamış bir diğer öğrenciye göre çok daha hızlı öğreneceğinizden emin olabilirsiniz. Aynı zamanda tüm müzik öğrencilerinin solfej becerilerini geliştirmek için de yaygın olarak kullandığı çalgı yine piyanodur. BÖLÜM 4'ün son ders konusu olan Batı Müziği Perde Sistemini açıklarken sürekli piyanodan yardım almam da bir tesadüf değil;) Eğer mümkünse kendinize küçük de olsa bir klavye/org satın alın. Ancak imkanınız yoksa her kullanıcıya açık olan UKA piyanosunu ne zaman isterseniz kullanabilirsiniz. Bu arada UKA piyanosundaki kırmızı tuşların şifreleri size tanıdık geldi mi? :)